TIPS NAK APPLY CUTI PANJANG TAHUN 2016


Philea Resort & Spa
TIPS NAK APPLY CUTI PANJANG TAHUN 2016 | Dalam banyak-banyak persoalan yang orang tanya, satu persoalan yang menarik perhatian Mat Remos bila ada yang bertanya, "Banyak cuti ko? Asyik travel je kerja". Jadi, kat sini Mat Remos nak menjawab persoalan ini dengan satu tips ringkas yang sedikit-sebanyak dapat membantu korang semua untuk sama-sama bercuti panjang dan travel. Apa dia tips nya? Haa, ni dia tips nak apply cuti panjang untuk tahun 2016!

  1. Cek kalendar cuti umum tahunan
  2. Pastikan cuti yang diambil digunakan pada tahap yang optimum.Maksudnya, apply cuti sikit tapi dapat cuti panjang.
  3. Gabungkan cuti hujung minggu dan cuti umum sebelum memohon sebarang cuti untuk mendapatkan cuti yang panjang
  4. Dapatkan tiket ke destinasi pilihan berdasarkan cuti yang dirancang
  5. Utamakan keluarga untuk cuti-cuti perayaan seperti Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji

Annual Leave Optimizer 2016
Berdasarkan kalendar cuti umum untuk tahun 2016, terdapat banyak cuti-cuti umum yang dapat digabungkan dengan cuti hujung minggu. Jadi, untuk maklumat lebih details, boleh rujuk kalendar di atas berserta maklumat tarikh cuti dan tips untuk apply cuti panjang bagi tahun 2016 seperti di bawah. Selamat merancang percutian anda!


Cuti Tahun Baru Cina (8-9 Februari 2016)
Apply cuti - 10-12 Februari 2016 (3 hari)
Tempoh percutian - 8-12 Februari 2016 (5 hari)

Cuti Hari Pekerja (1-2 May 2016)
Apply cuti - 29 April 2016 (1 hari)
Tempoh percutian - 29 April 2016 - 2 May 2016 (4 hari)

Cuti Hari Raya Aidilfitri (6-7 Julai 2016)
Apply cuti - 8 Julai 2016 (1 hari)
Tempoh percutian - 6-10 Julai 2016 (5 hari)

Cuti Hari Merdeka (31 Ogos 2016)
Apply cuti - 1-2 September 2016 (2 hari)
Tempoh percutian - 31 Ogos 2016 - 4 September 2016 (5 hari)

Cuti Hari Raya Haji (12 September 2016)
Cuti Hari Malaysia (16 September 2016)
Apply cuti - 13-15 September 2016 (3 hari)
Tempoh percutian - 10-18 September 2016 (9 hari)

Cuti Awal Muharram (2-3 Oktober 2016)
Apply cuti - 30 September 2016 (1 hari)
Tempoh percutian - 30 September 2016 - 3 Oktober 2016 (4 hari)

Cuti Deepavali (30-31 Oktober 2016)
Apply cuti - 28 Oktober 2016 (1 hari)
Tempoh percutian - 28-31 Oktober 2016 (4 hari)

Cuti Maulidur Rasul (12 Disember 2016)
Apply cuti - 13 Disember 2016 (1 hari)
Tempoh percutian - 10-13 Disember 2016 (4 hari)
Cuti Hari Krismas (25-26 Disember 2016)
Apply cuti - 27 Disember 2016 (1 hari)
Tempoh percutian - 24-27 Disember 2016 (4 hari)


Apa tunggu lagi? Cepat-cepat tanda dalam kalendar masing-masing. Kalau cuti tahunan 14 hari, follow je jadual cuti ni memang ohsem lah hidup especially kalau plan nak travel. Kalau cuti tahunan 25 hari, cuba bayangkan. Fuyoh, siap boleh carry forward lagi balance 11 hari tu. Make sure, simpan baki cuti korang untuk hal-hal emergency seperti hal keluarga dan sebagainya.


Apapun, semoga perkongsian kali ini dapat membantu anda sedikit-sebanyak dalam merancang percutian. Set date awal-awal, book tiket cepat-cepat, jom lah kita travel. Salah satu tips jimat dalam entry sebelum ni, adalah book tiket awal untuk travel bagi mendapatkan harga yang paling rendah.
Jangan lupa, kongsikan setiap pengalaman travel korang ke destinasi pilihan bersama kami di instagram/ facebook dengan hashtag #ProjekTravel

Share on Google Plus
MoKA as known as penaberkala is a lifestyle blogger who based in Kuala Lumpur. He has blogged since 2009. He was born in Kota Bharu, Kelantan. Previously, studied at SK Melor, MRSM Jeli and Universiti Teknology PETRONAS. He is graduated with First Class Honors in Bachelor's degree Chemical Engineering, major in Process Control and Analysis. Currently, he works in Financial Institution sector. A person who love to travel, food hunting, cooking and addicted to blogging and social media sharing. For more info, kindly visit www.penaberkala.com

8 comments:

  1. Dah bole plan cuti nampak gayanya.. Thanks for the tips...

    BalasPadam
  2. Nannie pun share kalendar tu kat dlm blog

    BalasPadam
  3. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    WhatsApp : +6282214441280
    Call : +6282214441280
    Call : +6282282222896
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
    Website : www.paketpelanconganbandung.com
    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Wassalam dan Terima Kasih...

    JOM MELANCONG INDONESIA…
    CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

    BalasPadam
  4. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    WhatsApp : +6282214441280 / +6282282222896
    Call : +6282214441280 / +6282282222896
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : www.paketpelanconganbandung.com


    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung... Wassalam dan Terima Kasih...

    JOM MELANCONG INDONESIA…
    CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Elang Lombok Tour.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Lombok Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    ELANG LOMBOK TOUR
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    AFFANDI
    BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
    Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum ..
    ABIM TRANSPORT Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menanyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..
    > Contoh Itinerary Tour
    Seperti:
    -Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
    -Taman strawbery
    -Sari ater hot spring
    -Floting market lembang
    -Lunch kampung daun culture & galery
    -Shoping at rumah mode factory outlet
    -Shoping at jalan ciohampelas
    -Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)
    Day 2
    -Breakfast at hotel
    -Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
    -Lunch at simpang raya melayu resto
    -Shoping at kedai tiga jeans factory
    -Shoping at jalan riau factory outlet
    -Dinner at Parit sea food
    Day 3
    -Breakfast at hotel
    -Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
    -Lunch at sederhana resto
    -Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
    -Dinner at Stones café
    Package Rate :
    -pakej transport+hotel (2pax)
    *3D2N = RM 260/pax
    *4D3N = RM 375/pax
    *5D4N = RM 480/pax
    -pakej transport+hotel (4pax)
    *3D2N = RM180/pax
    *4D3N = RM 260/pax
    *5D4N = RM 330/pax
    -Pakej transport+hotel (6pax)
    *3D2N = RM 150/pax
    *4D3N = RM 215/pax
    *5D4N = RM 285/pax
    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking
    * room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast
    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain
    Sekiranya anda berminat menyertai percutian
    Sila hubungi :
    WhatsApp : +6281220553050 (fast response)
    http://abimtransport.blogspot.co.id/
    http://pakejhoneymoonbandung.blogspot.co.id/
    http://transportmurahkatbandung.blogspot.co.id/
    http://pakejsuperjimat.blogspot.co.id/
    http://pakejmurahgilerbandung.blogspot.co.id/
    https://www.facebook.com/Abim-tour-and-rent-car-237179009806143/

    BalasPadam