Pengiklanan & Pertanyaan

projektravel@gmail.com

✈ We share the moment. We share the tips. We share to add value to people.

26 Mei 2015

SENARAI TEMPAT MENARIK DI MACAU


SENARAI TEMPAT MENARIK DI MACAU | Menjejakkan kaki di bumi Macau seakan membawa kita kembali ke masa lampau pada saat Portugis menakluk bumi Macau pada pertengahan abad ke-16. Dengan demikian, senibina kota, seni, agama, tradisi, makanan dan masyarakat mencerminkan integrasi budaya Cina, Barat dan Portugis. Macau telah menjadi Daerah Administratif Khusus Republik Rakyat China pada tanggal 20 Desember 1999 dan menjadi wilayah otonomi tinggi di bawah prinsip 'Satu negara, dua sistem ".

Macau
Keindahan rekabentuk dari hasil peninggalan portugis itu terlalu memberi kesan kepada suasana dan persekitaran di sesetengah daerah di Macau. Bukan sahaja berkaitan senibina dan budaya sahaja. Nama tempat juga masih menggunakan nama-nama dari bahasa portugis. 

SENARAI TEMPAT MENARIK DI MACAU

Untuk entry kali ini, admin ingin berkongsi beberapa tempat menarik yang telah kami lawati dan patut korang kunjungi jika ke Macau:


Senado Square
Pada tahun 2005 ia telah diiktiraf dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO kerana ia merupakan sebahagian daripada "Historic Centre of Macau".

Leal Senado Building berhadapan dengan Senado Square

St. Domingo's Church
Senado Square, a Business Zone




MENIKMATI KEINDAHAN SEKITAR RUINS OF ST. PAUL'S

Ruins of St. Paul's (juga dikenali sebagai Sam Ba Sing Tzik) berdiri bersebelahan dengan Kubu Gunung yang terkenal dan Muzium Macau. Muka bangunan depan dan tangga batu besar adalah satu-satunya tinggalan gereja yang paling besar.




Macau Museum

Muzium Macau merupakan muzium terbesar yang ada di Macau. Ia terletak di Monte Fortress yang mana ianya tempat yang paling sesuai untuk melihat keindahan pemandangan di Macau.


Monte Fortress



Coliseum Theater, Macau
Ia merupakan theme park yang pertama yang ada di Macau yang mana ianya juga merupakan shopping center modeled on Euramerican fisherman's wharfs.


Banyak reka bentuk bangunan yang menarik di sekitar kawasan ini yang akan membawa korang ke suasana dunia eropah.


With different characteristics, Macau Fisherman's Wharf can be divided into three main sections: Dynasty Wharf, East Meets West and Legend Wharf.



Selain dari tempat yang dinyatakan di atas, Macaumempunyai banyak lagi tempat menarik untuk dikunjungi. 

Maritime Museum

p/s : Selamat Bercuti dari kami team ProjekTravel. jangan lupa gunakan hashtaq #projektravel jika berkongsi moment percutian korang di Instagram ya :)

6 ulasan:
Write comments
  1. Saya suka bangunan-bangunan di sekitar Macau ni. Menarik and classic!

    BalasPadam
  2. Saya dah sampai tapi tak sempat tulis blog

    BalasPadam
  3. Akak belum sampai lagi Macau. Tak tahu lah bila boleh ke sana.

    BalasPadam
  4. Woaahh thanks for the list . Mmg bercadang nak pergi bercuti ke macau dalam tahun ni .

    BalasPadam
  5. hi projektravel team,sy di macau still ingat tak kt mana tmpt makan halal berdekatan senado square tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hi, agak susah untuk saya bagi tunjuk arah disini kerana ianya berada dilorong2 antara kedai. restoran makanan halal yang kami pergi tu adalah restoran makanan indonesia.

      untuk info , saudara leh rujuk entry ni : http://www.projektravel.com/2015/05/restoran-makanan-halal-di-macau.html

      Padam


✈ Terima kasih kerana menjadikan Projek Travel sebagai sumber rujukan travel anda. Sebarang maklum balas sila tinggalkan di ruangan komen atau email kepada kami di projektravel@gmail.com
✈ Jom ramai-ramai follow update Projek Travel di twitter ! - https://twitter.com/ProjekTravel
Subcribe Projek Travel !