Pengiklanan & Pertanyaan

projektravel@gmail.com

✈ We share the moment. We share the tips. We share to add value to people.

4 Ogo 2015

TIP KE SEMPORNA, SABAH | MENARIK DI SEMPORNA

TIP KE SEMPORNA, SABAH |  MENARIK DI SEMPORNA  | Perjalanan kami dari TAWAU ke SEMPORNA hanya memakan masa lebih kurang 60 minit dengan menaiki Nissan Navara [klik] . Sepanjang perjalanan, kami hanya dapat meyaksikan ladang-ladang kelapa sawit di kiri dan kanan jalan.

TIP KE SEMPORNA, SABAH |  MENARIK DI SEMPORNA

Daerah SEMPORNA ni merupakan daerah yang sibuk menerima kedatangan pelancong setiap hari. Sebab utamanya adalah kerana kejernihan air laut yang tiada bandingannya. Oleh sebab itu, banyak aktiviti dapat dilaksanakan seperti menyelam, 'snorkeling', berenang, memancing dan sebagainya. Pengunjung boleh menikmati keindahan laut dan menyelam di pulau-pulau seperti Sipadan, Mabul, Kapalai, Mataking dan Sibuan [klik].

TIPS KE SEMPORNA, SABAH


MASA TERBAIK UNTUK MELANCONG :
Pengunjung boleh melawat Semporna sepanjang tahun. Jika anda bercadang ke Pulau Sipadan untuk menyelam, masa terbaik untuk lawatan anda adalah sekitar April hingga Jun. Ini kerana pada bulan-bulan ini jarak penglihatan menyelam adalah sekitar 30m hingga 50m berbanding bulan-bulan lain hanya sekitar 20m sahaja. Dari bulan May hingga Ogos, anda mungkin bertuah untuk melihat sendiri penyu-penyu bertelor disepanjang pulau-pulau. Pada pertengahan April setiap tahun, daerah ini menyambut 'Perayaan Pesta Air' Regatta Lepa [klik].

BAHASA & AGAMA : 
Bahasa Melayu Malaysia ditutur oleh penduduk tempatan dalam dialek 'baku-sabah'. Selain itu terdapat juga Bahasa Bajau dan Bahasa Suluk turut dipertuturkan oleh suku-suku kaum disini. Bahasa Inggeris selaku bahasa kedua Malaysia boleh digunapakai di Semporna dan difahami dengan meluas. Lebih 95% penduduk tempatan Semporna beragama Islam.

CUACA: 
Panas & lembab khatulistiwa sepanjang tahun antara 21ºC (70ºF) ke 32ºC (90ºF). Kelembapan adalah tinggi (85-95%). Musim tengkujuh bermula dari November hingga Februari. Disebabkan oleh cuacanya yang panas anda dinasihatkan mengunakan 'sunblock' sewaktu berada di laut atau pulau-pulau.

PAKAIAN : 
Pakaian kasual. Tiada masalah jika anda menggunakan seluar pendek dan tshirt. Sebaiknya anda menggunakan pakaian berasaskan kain kapas atau yang mudah menyerap peluh. Gunakan pakaian yang sesuai untuk berenang, snorking dan menyelam.

NILAI WANG DAN KAD KREDIT : 
Semua transaksi menggunakan 'RM' (Ringgit Malaysia). RM 1.00 bersamaan 100 sen. Nilai pertukaran semasa Ringgit ke US Dollar adalah dalam anggaran USD1=RM3.20. Pertukaran wang asing boleh dibuat di lapangan terbang Tawau atau di bank-bank komersil di Semporna. Ada 2 bank di Semporna iaitu Bank Simpanan Nasional dan Maybank. Kedua-duanya dilengkapi dengan kemudahan ATM. Mesin CDM (Cash Deposit Machine) hanya terdapat di Maybank. Tiada bank atau mesin ATM di pulau-pulau. Visa dan Mastercard boleh digunapakai di Semporna.

TELEFON DAN INTERNET : 
Kesemua hotel/resort mempunyai kemudahan telefon dan faks (termasuk kemudahan IDD (International Direct Dial). Kod Akses untuk membuat panggilan antarabangsa dari Malaysia ialah 00. Untuk maklumat tambahan, sila dail 103. Operator Telekomunikasi Selular (TELCO) seperti talian Digi, Maxis dan Celcom menyediakan akses yang baik dengan kemudahan 3G dan 'Mobile Broadband'. Kebanyakkan hotel/resort mempunyai akses internetnya tersendiri. Kemudahan WiFi dan CyberCafe boleh didapati dengan mudah. Kelajuan internet mencapai 'broadband' dengan minimum 384kbps.

CENDERAMATA : 

Perhiasan peribadi berasaskan mutiara dan kristal amat popular sekali dikalangan pelancong. Item seperti butang baju melayu, keronsang, cincin, gelang dan rantai mutiara mudah didapati di kedai-kedai di kawasan pekan, restoran dan hotel. Selain itu baju 'T', rantai kunci, poskad dan cenderamata lain berasaskan 'Sipadan' dan 'Semporna' juga ada di jual. 

Cenderamata 'khas' SEMPORNA adalah replika bot 'Lepa' yang diperbuat daripada kayu, 'barung', parang dan 'pedang samurai' hasil pertukangan penduduk tempatan. Namun jika anda berhajat untuk mendapatkan barangan 'senjata' ini, anda perlu berhati-hati untuk membawanya ke dalam pesawat. Pelancong dinasihatkan agar berwaspada dengan penjualan cenderamata 'jalanan' dan gunakan kebijaksanaan anda untuk proses tawar-menawar.

Bagaimana Untuk Ke Semporna.


1. Penerbangan Harian / Daily Flights
MAS/ AIRASIA - from Kota Kinabalu to Tawau
Fares: *check with the nearest travel agents 
Duration: 45 mins
AIRASIA - from Kuala Lumpur to Tawau
Fares: *check with airasia (www.airasia.com)
Duration: 2 Hours and 45 mins

2. Bas Ekspress / Express Bus
From Kota Kinabalu to Semporna
Fares: RM58 Duration: 9 hours

3. Teksi / Taxi
From Tawau to Semporna 
Fares: RM80 - RM100 Duration: 1hr 45mins

4. Bas Mini / Mini Bus
From Tawau to Semporna 
Fares: RM12 - RM20 Duration: 1hr 45mins

Untuk info yang lebih lengkap korang leh layari website sabah.gov.my [klik]


p/s: cenderamata di semporna lebih murah dari di Tawau. Jadi, disini adalah tempat yang paling sesuai untuk borong dan beli cenderamata untuk yang tersayang.


10 ulasan:
Write comments
  1. aku x sampai lagi kat sabah and kawasan2 yang sewaktu dengannya

    BalasPadam
  2. Semporna...dan Dragon Inn tak boleh dipisahkan satu daya tarikan Sabah kepada masyarakat dunia.

    BalasPadam
  3. makanannya juga unik dan exotic..
    kena try seafood yang jarang kita jumpa tempat lain..

    BalasPadam
  4. salam ni mmg dlm list!!! huhu xtau bile lg hahahah insyAllah one day :)

    BalasPadam
  5. Entah bila la agaknya dapat peluang nak jejakkan kaki ke sini ..

    BalasPadam
  6. ok menarik. boleh try sebab bulan 3 ada kemungkinan ke sabah

    BalasPadam
  7. Balasan
    1. ya, 9 jam dari kota kinabalu ke tawau

      Padam


✈ Terima kasih kerana menjadikan Projek Travel sebagai sumber rujukan travel anda. Sebarang maklum balas sila tinggalkan di ruangan komen atau email kepada kami di projektravel@gmail.com
✈ Jom ramai-ramai follow update Projek Travel di twitter ! - https://twitter.com/ProjekTravel
Subcribe Projek Travel !